Un update mult așteptat, acum este anunțat

Încă de la lansarea proiectului Libra și ulterior, Facebook Pay, prin care ni se promitea posibilitatea de a gestiona un business online strict pe baza ecosistemului creat de Facebook, acum avem o certitudine privind această posibilitate. Facebook pay fiind un proiect pilot (așa cum era de așteptat), dă naștere unui nou feature în ecosistemul Facebook, și anume Facebook Shop.

După perioada de pandemie în care m-am ferit să îmi dau cu părerea, pentru că erau prea multe necunoscute cât să pot genera pe baze concrete unele predicții, Mark Zuckerberg a furnizat în cadrul ultimului lui video câteva informații importante de menționat. Mai exact, faptul că 31% dintre business-urile ce activau în online prin cadrul platformei de Facebook ads au avut “ușile închise”, lucru care s-a resimțit și în revenue-ul companiei Facebook. Aceștia privesc business-urile mici ca fiind o prioritate pentru ei, fiind în număr de 1.6 milioane. De aici deducem faptul că ~496.000 de business-uri au încetat orice formă de advertising prin intermediul celei mai accesibile platforme de bidding, Facebook ads.

Mark Zuckerberg anunță că…

“The basic idea is any small business can easily start a shop cross all our apps to sell items directly.”

Adică, Facebook shop este un feature gratuit și la îndemâna tuturor ownerilor de business ce au pagini de Facebook, prin intermediul cărora își promovează produsele. Dar cel mai important lucru de menționat este faptul că nu mai ai nevoie de un website pentru a putea realiza vânzarea efectivă de produse. În mod normal, pentru a putea vinde produse online trebuie să îți faci un website, trebuie să îți încarci produsele pe site, să optimizezi SEO constant website-ul pentru a obține un scor de relevanță cât mai mare în motoarele de căutare, să contractezi un procesator de plăți pentru a putea încasa plăți online etc. Evident, toate aceste eforturi îți ridică costurile înființării business-ului la câteva mii de euro (în funcție de complexitate, volumul stocurilor, platforma de CMS utilizată și eforturile de mentenanță pentru a menține website-ul actualizat și rapid). Ei bine, în cadrul unui shop direct în platforma Facebook, nu mai ai aceste costuri. Inclusiv problema care pune la grea încercare (chiar și în 2020) developerii de website, mobile responsive-ul, este asigurată prin prisma aplicației Facebook. Iar dacă aducem în discuție și componenta de UX (experiența utilizatorului sau pe scurt: cât mai puține click-uri pentru o conversie completă), atunci o să-ți placă să auzi că anumite câmpuri de checkout vor putea fi completate automat pe baza informațiilor pe care utilizatorii le-au furnizat deja platformei de social media în trecut.

Ar mai fi de adăugat aici și componenta de AI, unde Facebook îți optimizează prima poză a produsului dynamic, în funcție de trăsăturile individuale ale vizitatorilor. Cum funcționează? Hai să keep it simple. Îți place rozul? Facebook știe. De aceea vei vedea de fiecare dată prima poză a unui produs pe culoarea roz. Ba mai mult, ai și AR (augmented reality) care îți permite pentru anumite tipuri de produse (obiecte decorative, produse de makeup, etc.) să folosești camera telefonului pentru a vedea cum va arăta produsul respectiv în camera ta sau pe tine.

Cu ce mai vine Facebook Shop?

Păi, first of all, îl poți folosi cross-channel pentru toate aplicațiile companiei Facebook (Whatsapp, Facebook, Instagram, Messenger).

În al doilea rând, Instagram Discovery va avea o funcționalitate nouă ce va permite pofticioșilor de reduceri și promoții să descopere ultimele update-uri cu care shop-urile lor preferate îi întâmpină. Altfel spus, noutatea în materie de reduceri va fi “descoperită” mai ușor de către urmăritorii brand-ului, organic. Pe lângă Discovery, shopping-ul în live-uri este o altă surpriză plăcută, mai ales pentru cei ce colaborează cu influenceri sau cei ce fac în cadrul live-urilor plasare de produse. PS. Sunt curios acum ce cote de piață vor avea influencerii din momentul în care “îndemnul lor” pe live nu generează conversiile așteptate de brand-uri. Sau poate vor fi mai atente și brand-urile cu ce influenceri colaborează (shaworma cu de toate nu e the shit).

Păi și cu branding-ul ce facem?

Facem, cum să nu facem?! Facebook Shop îți permite să îți personalizezi brand-ul chiar și în cadrul shop-ului. De acord că nu e la fel de customizabil ca un website custom, nici măcar cu o temă de wordpress nu îl putem compara, dar poate în viitorul apropiat….cine știe?

Programele de fidelizare a clienților, așa numitele “puncte bonus” pe care clienții se bat efectiv când aud de ele (not), sunt și ele prezente în Facebook Shop. De la nivelul codurilor tip voucher, până la cadourile pentru atingerea anumitor praguri de fidelitate. Așa că, dragi owneri de business, stați liniștiți că “va fi sânge” în continuare pe punctele alea.

Pe lângă aceste feature-uri, Facebook Shop vine și cu un ecosistem integrat în platforma de Business Manager care permite următoarele:

Analytics & Multi-channel management

În funcție de placement-urile pe care le folosești pentru promovarea produselor din cadrul shop-ului, vei primi informații despre evoluția vânzărilor tale în cadrul fiecărei platforme din Facebook. Recomandarea mea ar fi să conectezi la un Attribution și un Business Line în Business Manager pentru un overview cross-channel mai amplu (Google, Linkedin, Snapchat). Dacă ai și un adext cu pachet professional pentru optimizarea prin intermediul unui AI a campaniilor cross-channel, cu atât mai bine.

Customer Support

Folosind platformele de chat pe care Facebook le are (Messenger și Whatsapp), poți gestiona relația cu clienții și/sau oferi informații utile pentru a-i ajuta să avanseze în cadrul funnel-ului de conversie.

Checkout

Fără să mai contractezi un procesator de plăți (îmi pare rău, băieți), poți avea întreg procesul de plată asistat de către platforma Facebook. Am văzut, am dat click, am completat, am cumpărat.

Shipping & Logistics

Având posibilitatea să verifici confirmarea plății prin intermediul distribuitorilor, vei avea control atât asupra stocurilor tale, cât și asupra procesului de livrare a comenzilor. Aici, nu știu însă dacă primesc notificare ambele părți ce tranzacționează cu privire la livrarea comenzii. Încă nu știm cum și care sunt criteriile după care se va putea conecta contul/pagina de Facebook la website-ul / CRM-ul companiilor de livrări pentru a oferi informații în timp real cu privire la statusul comenzilor. Dar dacă testați înaintea mea, sunt curios și eu să aflu, so feel free to share. 😀

Iar dacă tot am adus vorba de conectivitate și integrări, ultimul lucru de menționat cu privire la acest Facebook Shop ar fi faptul că îl poți conecta cu aproximativ orice tip de CMS folosești pentru website-ul business-ului tău / al clienților tăi:

  • Shopify;
  • WooCommerce;
  • BigCommerce;
  • ChannelAdvisor;
  • CedCommerce;
  • Cafe24;
  • Tienda Nube;
  • Feedonomics

Ca o părere

Eu cred că lucrurile merg în direcția pe care o așteptam cu toții. Să ai un business online devine din ce în ce mai ușor. Ownerii de business vor înțelege cât de ușor este să treci în online. Compania Facebook se îndreaptă către un “The Dream” economic pe care l-am preconizat în urmă cu vreo 2 ani. Și dacă lucrurile continuă să decurgă în această direcție, vom ajunge soon să scriem și despre cum poți să îți înființezi un business (din punct de vedere juridic și economic) prin intermediul unei platforme precum Facebook. Una suficient de credibilă cât să poată garanta în fața guvernelor deschise la minte (nu e cazul nostru) cum o astfel de tehnologie poate împinge de la spate mediul antreprenorial la un nivel pe care nici nu cred că îl putem creiona astăzi. Daaar, om trăi și om vedea…

Aveți grijă de business-ul vostru!
Ayame