2020 începe cu un update

La fel cum ne-a obișnuit, Facebook începe noul an cu un update. În 15 Ianuarie 2020 este anunțat un update important pentru toți utilizatorii de Facebook Messenger. Cei mai impactați de acest update sunt advertiserii, oamenii de marketing și implicit strategia de promovare a anumitor tipuri de business-uri prin intermediul platformei de Facebook Messenger.

Facebook zice

“We are updating our policies to a 24-hour standard messaging window.”

Iar din asta se înțelege un singur lucru: vom încerca să obținem o comunicare cât mai eficientă în cele 24 de ore de la începerea interacțiunii utilizatorului cu brand-ul (prin platforma de Messenger). După cele 24 de ore nu va mai fi posibilă trimiterea de mesaje către acesta.

Totuși, există 4 excepții prin care, tehnic, vei putea interacționa din nou cu ei:

Campanii de Messages

Folosind retargetarea strict pe persoanele ce au interacționat cu butonul de send message sau au trimis mesaje către pagină, în ultimele x zile (în funcție de strategia de segmentare pe care vrei să o folosești). Tocmai din acest principiu vom găsi cu siguranță noi update-uri care să faciliteze aceste campanii în platformele de chatbot precum Verse, MobileMonkey, ManyChat, Chatty People, Wit.ai și altele.

Automated Reminders

În special pentru utilizatori post-achiziție, iar aceste mesaje automate îi notifică prin intermediul platformei de Messenger la o perioadă x de timp că pot încerca și alte produse / servicii ale brand-ului respectiv. Util atât pentru cross selling, cât și pentru up selling.

Subscription Messaging

Pot fi folosite strict de către paginile autorizate de news (non-commercial messages). Verificarea paginii și autorizarea ei prin acel badge albastru cu bifă este absolut necesar. Blog-urile sau paginile neautorizate de news nu vor putea avea acestă posibilitate.

Îți scriu ei

Exact. Cea mai simplă variantă pare a fi o soluție bună și în cazul ăsta. În funcție de strategia pe care o folosești în email marketing spre exemplu, ai putea direcționa traficul către un chat de messenger unde aceștia să-ți poată adresa întrebări despre oferta ta specială sau campania ta în derulare.

Sunt foarte curios să descopăr cum o să funcționeze sistemul de “24-hour standard messaging window” atunci când business-urile o să aibă nevoie de mai multă interacțiune cu clientul. Va fi taxat fiecare mesaj după cele 24 de ore ca fiind un sponsored message? Nu vei mai avea caseta de typing text în chat? Cert este faptul că Facebook ne lasă o portiță prin intermediul căreia să ne putem adresa consumatorilor în afara acestui criteriu de 24 de ore. Meesage tags. Avem 4 categori de tag-uri în cadrul cărora, dacă ne încadrăm mesajul, atunci putem interacționa mai mult cu clienții:

  • post-purchase updates;
  • automated reminders;
  • account updates;
  • Human agent (aici am câteva dubii, dar așteptăm să vedem cum va clasa Facebook această responsabilitate în rândul moderatorilor de pagini, pentru că momentan nu este foarte clar).

Tu ce preferi? Cantitate sau calitate?

Oricum, nu te îngrijora domnule marketer. Cât timp platforma este orientată mai mult către consumator și creșterea trust-ului în platformă, cu atât vei beneficia și tu ulterior de rezultate mai relevante. Până la urmă, cauți calitate nu cantitate, corect?

Păi în cazul ăsta, Facebook are și vești bune pentru tine, iubitorule de calitate. Lead Generation campaigns, integrate în platforma de messenger. Principiul este același, doar că nu vei mai folosi form-ul acela rece, singur și trist. Consumatorii sunt mai zâmbăreți când chat-uiesc în messenger, iar acolo este și locul de unde tu poți automatiza colectarea de informații într-o manieră mult mai friendly (like a dialog, not just a simply form). Încontinuare poți integra răspunsurile cu CRM-ul tău, iar dacă folosești și un chat bot, cu atât mai bine.

La mulți ani, 2020!
Ayame