It’s all about data
Probabil ai observat deja că acest cuvânt data a devenit tot mai comun în mediul digital. Iar dacă te-ai intersectat întâmplător cu articolul meu The future came early, ai aflat deja de ce nu plătim pentru multe dintre aplicațiile pe care le folosim atunci când stăm pe internet. Ai aflat de ce nu costă să dai scroll pe Facebook la nesfârșit. Ai aflat de ce Youtube sau Spotify sunt chiar și în variantă gratuită.
Dar ca să facem o foarte scurtă amintire, companiile mari din zona asta a tehnologiei se folosesc în mod deosebit de datele utilizatorilor. Din aceste date ele își câștigă practic existența și pe baza datelor construiesc features și structuri interne în platforme pentru a monetiza fiecare secundă pe care tu, eu, noi toți o “investim” în socializarea digitală. Tot pe baza acestor date permit și advertiserilor să promoveze diverse brand-uri / produse prin interemediul tool-urilor din platformă către utilizatori. Iar tot acest proces este asemeni unui perpetuum mobil: cu cât mai mult stă utilizatorul pe platformă, cu atât mai mult încasează platforma din bugetele de marketing investite de advertiseri. Iar cu cât mai mult conținut se crează pe platformă (organic sau paid), cu atât mai interesat devine utilizatorul să stea conectat. Frumos, nu?
Atunci când folosești ceva gratis, produsul ești tu!
Cum e acum cu controlul ăsta de date?
Dacă tot suntem sinceri, hai să fim până la capăt. Momentan nu e. Tu ca utilizator, în funcție de gradul de informare și de pregătirea ta digitală, poți să ai o evidență a datelor pe care le furnizezi despre tine. Fiecare platformă are la câteva click-uri distanță (nu puține), un loc în care găsești ce știe platforma despre tine, bazându-se pe activitatea istoricului tău. Poți chiar să și descarci acest istoric de când a apărut GDPR-ul, dar cam atât. Nu primești nimic pentru că alegi să le folosești aplicația, iar datele tale le-ai oferit de bună voie din momentul în care ți-ai creat cont. Tu folosești ceva gratis, ei încasează și tot tu ești cel care se bucură atunci când apare un nou filtru care te face să stai și mai mult pe aplicație.
Cum ar fi altfel?
Ah, ce mă bucur că mă întrebi. Păi hai să îți povestesc. E un tool / model de business pe care l-am găsit și care mi-a atras atenția destul de mult prin felul diferit în care pune problema datelor. Este vorba despre Gener8 Ads care îți oferă posibilitatea de a avea off tracking pe unde te plimbi pe internet. Desigur că există și alte astfel de tool-uri, precum Duck Duck Go, însă ce mi-a dat un moment de reflecție este posibilitatea de a fi sau a nu fi untrackable. Până la urmă ne dorim să nu fim track-uiți ca să nu facă alții încasări de pe urma volumului de date produs de noi. Dar dacă putem valorifica noi înșine aceste date? Atunci tot untrackable vrem să fim? Hmm… Principala diferență între Duck Duck Go și Gener8 Ads este recompensarea prin rewards pentru utilizatorii care aleg să genereze date prin activitatea lor folosind Gener8 Ads. Practic, tu alegi dacă și ce fel de date ești dispus să oferi din activitatea ta online, în schimbul unor recompense (dacă te mulțumesc, evident).
Hai să facem un scurt scenariu în imaginația noastră, cum ar arăta o piață concurențială dezvoltată pe aceste 3 elemente principale: 1) Alegi ce furnizezi ca date; 2) Alegi cui furnizezi datele create prin activitatea ta online; 3) Alegi prețul pe care îl preferi / care te mulțumește pentru nivelul de date furnizat.
O să visez frumos la noapte, sunt sigur de asta.
Cu drag,
Ayame